Mi köze Brian-nek, és a spanyol inkvizíciónak a programozáshoz?

– Mama, nekem nagy orrom van?

– Mindig csak a szexen jár az eszed!

Brian Élete

Sokan ismerjük ezt a párbeszédet a Brian életéből a Monty Pythontól. Ahogyan a Gyalog Galoppot, vagy a Repülő Cirkuszt is. És sokan hallottunk már a Python programozási nyelvről is. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a név egyezés nem véletlen.

Amikor Guido van Rossum, a nyelv megalkotója elkezdett dolgozni a Pythonon, nagy rajongója volt a Monty Python Repülő Cirkusza sorozatnak. Egyedi, rövid, és kicsit rejtélyes nevet keresett, így döntött a csoport tiszteletére a Python mellett.

A Pythont gyakran stilizálják kígyóval, amihez valójában nem sok köze van, hacsak nem közvetve, a Monty Python csoporton keresztül. De nekik honnan jött a név? A Wikipédia szerint “A Pythont [John] Cleese javasolta, mert valami ravasz, sikamlós dolog benyomását keltette.”, amit a Monty név fennkölt hangzása mellett elég viccesnek találtak.

Ezzel a név Python szellemiségéhez is illeszkedik: könnyedén, szinte játszva programozhatunk benne, és – habár a nyelvnek komoly funkciói vannak – semmit sem kell igazán komolyan venni.

Érdekes tény, hogy a hivatalos Python verziókhoz szállított egyszerű fejlesztőkörnyezetet, vagyis azt a programot, amiben programozunk, úgy hívják, hogy “Integrated DeveLopment Environment“, vagyis IDLE, (integrált fejlesztőkörnyezet) hasonlóan, mint a Monty Python csoport egyik, ma is élő tagját, Eric Idle-t. Nem tudni, hogy ez is szándékos tiszteletadás-e, de elég valószínű, hogy nem a véletlen műve.

Így lett a “ravasz, sikamlós” programnyelv Python, ami kétségkívül fantáziadúsabb, mint a C, ami azért lett C, mert egyszerűen ez következett az ABC-ben, amikor az azóta nem túl közismert B nyelvet továbbfejlesztette Ken Thompson, és Dennis Ritchie.

Az egyediség azért is fontos, mert – habár az internetes keresők ma már elég kifinomultan találják ki, mire gondolunk, – még kb. tíz éve is nehézségeket okozott, ha például a ma is használt, de kevéssé ismert R nevű nyelvről szerettünk volna keresni a neten. Elég nehéz releváns találatokat adni, ha csak annyira vagyunk kíváncsiak, hogy “R”. A Nuclear Monkey Software által fejlesztett Narbacular Drop nevű játék pedig például azért kapta ezt a nevet, mert nem jelent semmit. Jól hangzik, és ha rákeresünk a neten, tuti, hogy a játékuk nem fog elveszni a többi találat között. Mégsem hallottál erről a játékról? Pedig annyira jól sikerült, hogy a fejlesztőit azonnal leszerződtette a Half-Life és Counter-Strike játékokértért felelős Valve, és a Narbacular Drop mintájára megcsinálták velük a Portaljátékokat.

Van még egy terület, ahol a Monty Python akaratlanul is beleszólt a számítógépes világ elnevezéseibe. Panaszkodtál már arról, hogy milyen sok spamet kapsz? Nézted meg valaha, hogy mit jelent a spam? Ha nem, ezt most megspórolom neked: a szótárban azt találnád, hogy löncshús. De miért nevezte el bárki is a kéretlen reklámleveleket a löncshúsról? Erre a választ szintén Monty Python Repülő Cirkuszának egy 1970-es részében kell keresnünk.

Az egyik jelenetben a szereplők egy kávézóban reggelizni szeretnének, de minden ételben löncshús, azaz spam van. Elkerülhetetlenül próbáljá rájuk sózni a spamet, és a jelenetnek is szinte minden második szava ez. Erről nevezték el a hasonló stílusban támadó reklámleveleket, és így férkőzött be a Monty Python Repülő cirkusza a számítógépek világába úgy, ahogy a spanyol invizíció: senki sem számít a spanyol inkvizícióra!