Sosem programoztam, hogy kezdjek hozzá?

Eljátszottál már a gondolattal, hogy végre te is megtanulj programozni, de nem tudod, melyik nyelvvel érdemes elkezdeni? Ezernyi nyelv, és tananyag van az interneten, de melyikhez érdemes nyúlni kezdőként?

Érdemes azt tanulni, amit később használni fogok?
 
Röviden: nem feltétlenül. Lehet, hogy van elképzelésed, hogy miért szeretnél megtanulni programozni. Talán app-okat szeretnél majd fejleszteni, vagy találtál egy játékkészítő keretrendszert, amihez egy adott nyelvet érdemes használni. Esetleg jól fizető karriert szeretnél építeni, és már kinéztél hozzá egy keresett nyelvet, de még egy “Helló, világ!”-ot sem írtál soha.

Az a helyzet, hogy akármilyen nyelvet is szeretnél használni, ez sajnos nem így lesz. Megmondom, miért. Akárhol dolgozol, vagy tanulsz majd, sőt, még a saját garázsprojektjeid esetében is szinte biztosan meg kell majd tanulnod új nyelveket. Az is lehet, hogy egy nyelvet csak egyetlen projekt miatt tanulsz meg, és a következőhöz már mást érdemes használni. Hidd el, a saját bőrömön tapasztaltam, tudom, miről beszélek.
 
De van egy jó hírem!
 
Ahogy az a beszélt nyelvekre is igaz, egy új programnyelvet sokkal könnyebb megtanulni, ha egyet, vagy többet már ismersz. Az első nyelved megtanulása nem is annyira a nyelv tanulásáról fog szólni, hanem inkább magáról a programozásról. Ha egyszer már tudod, hogy működnek a változók, elágazások, függvények, stb., a többi nyelvbe már töredék idő alatt bele fogsz jönni.
 
Olyan nyelvvel érdemes tehát kezdeni, amit könnyű tanulni
 
Régebben a gimiseket Pascallal tanították programozni. De ezzel – habár tényleg könnyű megtanulni, – nem sokra mentek a diákok, mert a “való világban” ma már nem sok hasznát lehet venni.
 
Ideális választás viszont a Python, mert tanulni is könnyű, és később is jó hasznát veheted. És ha később mégis más nyelvet tanulsz majd, hálás leszel, hogy egy ilyen nyelvvel tanultad meg a programozás alapjait.
 
Mi teszi a Pythont annyira alkalmassá az első programnyelvednek?
 
A Python szintaktikája, vagyis a szabályrendszere nagyon egyszerű.

A “Helló, világ!”, azaz a legrövidebb program, ami csinál is valamit, Java nyelven például egy csomó kötelező dolgot tartalmaz, amit csak jóval később fogsz megérteni. Ugyanezek a Pythonban is megvannak, de nem kötelező használni őket, amíg nincs rájuk szükséged.
 
A “Helló, világ!” Java nyelven:

 

 
public class Main {
  public static void main(String[] args) {
      System.out.println("Helló, világ!");
  }
}
 
A “Helló, világ!” Python nyelven:
 
print("Helló, világ!")
 
  • A Python szintaktikája egyszerű, vagyis hamar lehet látványos eredményeket elérni, anélkül, hogy felesleges dolgokat kellene megtanulni. Emiatt kevesebb a hibalehetőség is.
  • A Python úgynevezett interpretált nyelv, ami azt jelenti, hogy a megírt kódot egyből ki tudod próbálni. Akár egy-egy sort is le tudsz futtatni pár másodperc alatt. Más nyelvekben ez több lépéses, időigényesebb folyamat. Tanulás közben pedig nagy szükség van rá, hogy gyakran változtasd a programodat, és egyből kipróbáld az ötleteidet.
  • A Python úgynevezett magas szintű nyelv, ami azt jelenti, hogy sok mindent megcsinál helyetted, és nem kell törődnöd vele, hogy a gépben mi hogyan történik a háttérben.
  • A Pythonhoz rengeteg dolog meg van már írva, így kis erőfeszítéssel tudunk látványos programokat írni. Nem téglánként kell felépíteni a programunkat, hanem nagy, kész építőelemekből.
  • A Pythont a “nagyvilágban” is használják. Többek között a Google, a Facebook, a NASA, a Nokia, és olyan játékok, mint a Civilization IV, a World of Tanks, és a Battlefield II.
  • Alkalmas gyorsan megírt kis programok (azaz szkriptek), és óriás projektek megírására is.
  • A Python ingyenes. Bármit is írsz benne, bármilyen programot töltesz le hozzá, sosem kell aggódnod, hogy akár ottoni, akár iskolai gépre fölteheted-e. Még akkor sem kell jogdíjat fizetni érte, ha majd pénzt szeretnél keresni vele, ellentétben más nyelvekkel, például a C#-pal.
  • A Pythonban megírt kódok minden operációs rendszeren ugyanúgy elfutnak. Ha Windowsban kezdesz írni egy programot, de otthon Maced van, a programod ugyanúgy le fog futni ott is.
Hogyha pedig ehhez van egy tapasztalt programozó, aki tudja, mit, hogyan érdemes tanulni, sokkal gyorsabban tudsz haladni, és mindig választ kapsz majd a kérdéseidre.
 
Ebben segítünk a BeCube-nál, és úgy vezetünk be a programozás világába, hogy a tanfolyam még akkor is jó hobbinak, ha később nem is tervezel programozói pályát.
 
Ha már játszadoztál a gondolattal, ne álmodozz tovább!
 
Jelentkezz kezdő programozó tanfolyamunkra, ahol Python nyelven fogod lefejleszteni első játékodat, és mindent megtanulsz közben, amit a programozás alapjairól tudni szeretnél!