Valódi hackelés a Mátrixban

A legtöbb filmben nem erőltetik meg magukat a készítők, amikor a szereplők feltörnek valakit, vagy éppen a szereplők gépeit törik fel ádáz bűnözők. "Magyarul" hackelés folyik. Nem úgy, mint a Mátrixban!

A Mátrix Újratöltvében (2003), (vagyis a második részben) Trinity láthatóan egy UNIX shellen ügyködik, hogy kikapcsolja az áramellátást a városban, hogy Morpheus és Neo megmeneküljenek. A UNIX egy operációs rendszer, ami a Linux, és a Mac rendszerek alapjául szolgált, így áttételesen az Androidénak, ami ugyanis Linux alapú. Egyes vélemények szerint ez bizonyíték arra, hogy a Mátrix Linux operációs rendszeren fut (vagy Macen, vagy valami más UNIX alapún). A filmből a részletet itt megnézheted.
Trinity egy Nmap nevű programot használ, ami a hálózat felderítésére való, és a valódi életben is használják hackerek. Amikor talál egy sebezhető szervert, megváltoztatja a rendszergazda jelszót, és rendszergazdaként bejelentkezik. Ez a módszer olyan, amit egy valódi hacker is kihasznál.
Nem a Mátrix az egyetlen film, ahol valós alapja van a hackelésnek, sőt nem is az egyetlen, amiben Nmap-et használnak, de kétségtelenül felüdülés azután, hogy az egyszeri filmnézőnek csak bonyolult betűket kell látnia a képernyőn, vagy hogy az NCIS-ben egyszerre ketten gépeltek egy billentyűzeten!
Ja, és hogy mi az a Mátrix? Egyrészt egy matematikai adatfajta, amivel a számítógépek gyakran dolgoznak, főleg, ha 3D grafikus megjelenítéssel dolgoznak. Másrészt latinul az eredeti jelentése anyaméh, amit nem kell magyarázni, miért jó választás, ha valaki látta a filmet. A Mátrix, mint számítógép program, átveszi az anyaméh szerepét. Szóval a címválasztás nem csak egy jól hangzó matematikai zagyvaság, hanem több rétegű szójáték, ami mindegyik jelentésével, és a hangzásával is tökéletesen illeszkedik a filmhez.
Légy kocka, és láss a trükkök mögé! www.becube.hu