OpenCola – nyílt forráskódú kóla, amit bárki elkészíthet otthon

Korábban itt írtunk a nyílt forráskódú programokról. Abban a cikkben a receptekhez hasonlítottuk a forráskódot: a forráskód, amit a programozó megír, és a gép ebből készíti magát a futtatható programot. Ha a forráskód titkos, és csak a programot adjuk el, a titkai visszafejthetetlenek, éppúgy, mint ahogy a The Coca-Cola Company is csak a kész terméket árulja, de a receptje megfejthetetlen. A limonádé, vagy a málnaszörp azonban nyílt forráskódú: senki nem birtokolja, mindenki tudhatja, hogyan készül, sőt módosíthatjuk is a receptet, ha úgy tetszik. Lehet tovább is vinni ezt a hasonlatot?
A szoftverek világában létezik az úgynevezett klón: amikor egy fizetős szoftvernek nem törik fel a kódját, de a nulláról építenek egy olyat, ami úgy, vagy nagyon hasonlóan működik, mintegy reprodukálva az eredetit, de már nyílt forráskóddal. Ilyen klónja például a Microsoft Office programoknak az OpenOffice.org programcsomag.

A szabad szoftver mozgalom népszerűsítésére alkották meg az OpenColát, ami egy GNU General Public License alatt kiadott recept. Bárki ismerheti, változtathat rajta, de ugyanilyen licensszel kell kiadni az új verziót. A cikk írásakor a recept az 1.1.3-as verziónál tart, a Wikipédián pedig bárki elolvashatja.
Otthon elkészíteni nem egyszerű, tele van különleges összetevőkkel (például keserű narancsvirág olaj), a lényege azonban a nyíltság és a szabadon terjeszthetőség. Ma már állítólag a szabad szoftverektől független életet él, és önmagában is nagy népszerűségre tett szert Kanadában.
Ha azonban csináltál már ilyet, ismersz olyat, aki csinált, vagy legalább ittál már, láttál, hallottál róla, kommentelj a facebook oldalunkra a poszt alá! Ha pedig szabad szoftvereket szeretnél használni és írni is, akkor jelenkezz a BeCube programozóiskola folyamatosan induló kezdő és haladó programozótanfoylamainak egyikére még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük