Password1

A regisztráció egy embert próbáló mozzanata, amikor a beírt jelszónak meg kell felelnie a követelményeknek: kis betű, nagy betű, szám, speciális karakter, sorrend, szűzlányvére, megfelelő holdállás, és már kész is az új A4-es oldalra felírható jelszavunk. Cikkünkben bemutatjuk a 2017-es év azon a jelszavait, amelyek létrehozásának során a felhasználók csupán a praktikusságra, megjegyezhetőségre mentek a biztonság helyett.
A Splashdata listáján az első 5 helyen a legkézenfekvőbb jelszavak landoltak: 123456, Password, 12345678, qwerty, 12345. Ezek a jelszavak valljuk meg őszintén, nem igényelnek trükkös algoritmusokat az illetéktelen bejutás érdekében, pár adhoc emberi próbálkozás is elég hozzá.
Az első 25 között szerepel még az egy fokkal már fifikásabb jelszó az admin, de a szerelmesek is megtalálták a nagy őt a jelszavak tengerében az iloveyou-val (szeretlek). A humorosabb felhasználók a letmein-t (engedjbe) választották, a személyes kedvencem pedig, a Jedik oltárán áldozó felhasználók a starwars jelszóval.
A top 25-ből már kicsúszott a szintén könnyedén kitalálható password1 (tegyük a kezünket a színünkre, és valljuk meg őszintén, volt legalább egy rendszer, ahová ez a jelszó jelentette a bejutás kulcsát). Szintén a mezőny második felébe szorultak a flegma felhasználók jelszavai: a whatever (akármi) és a blahblah. A női és férfi keresztnevek is nagy keresettségnek örvendtek, illetve a születési dátumok.
Bár a jelszóválasztás nem könnyű, nem érdemes félvállról venni. Sem azt, hogy hány helyen használjuk ugyanazt a jelszót. Érdemes minden fiókhoz különböző, megfelelő bonyolultságú jelszót választani, hiszen az ördög (na meg az adathalászok és hackerek) sem alszanak. Ha ez számunkra nagy falat lenne, segítségünkre sietnek a különböző jelszó menedzser programok, amelyek megfelelő jelszót generálnak számunkra az egyes fiókokhoz és még számon is tartják azokat a későbbi kavarodás elkerülése érdekében.