Mekkora egy yottabyte?

Mindenki emlékszik még arra, amikor még egy néhány kilobájt méretű word dokumentumot darabokban lehetett csak három floppy meghajtón tárolni. Ezekben az időkben a mar már teljesen mindennapinak számító Gigabájt mértékegység még ritkaságnak számított.
Az adattárólók kapacitása a floppy kora óta rohamos gyorsasággal fejlődik. A jelenleg ismert legnagyobb prefixszel rendelkező mértékegysége a digitális világnak pedig a yottabyte lett.
De mennyi bit is egy yottabyte?
A yottabyte ~ezer a nyolcadikon byte-nak felel meg. A számítógépünk egy byte-on tárolja a karaktereket, tehát egy yottabyte összesen 1.208.925.819.614.629.174.706.176 karakter leütés tárolására alkalmas (egy 250 oldalas könyv ~450.000 karakter). A BBC infografikája szerint a 2019-es évben rendelkezésünkre álló összes adat 0.03 yottabyte-on fér majd el. A világon az összes kimondott szó digitalizálva eltárolva 0,04 yettobyte-ot foglalna. Majdnem 1 yottabyte-ot ütne meg, hogyha el szeretnénk tárolni az összes az emberi testben található sejtet. 10000 yottabyte-ot foglalna a Földön lévő összes mikróba adatainak eltárolása.
Érezhető, hogy bár minden évvel egyre több adatot termelünk, és a tárolóeszközök kapacitása is rohamos sebességgel nő, a yottabyte mindennapi használatáig még azért van némi időnk. Bár ki ne szeretne egy 32 yottabyte tárolókapacitással rendelkező telefont?
Jelentkezz a BeCube programozóiskola kezdő programozó tanfolyamainak egyikére még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük