fbpx

Error, bug, failure, fault

A megírt kódunk néha olyan dolgokat produkál, amiket meg sem mertünk volna álmodni. Korábbi cikkünkben már említettünk, hogy ezt bug-nak nevezik, de van más típusú probléma is?
Legkésőbb a tesztelés során kibuknak a kód hibái, ami természetes, hiszen mindenre nehéz felkészülni. Az ember pedig (néha) hibázik, de a tesztelés ezek felfedezésére, majd javítására hivatott. Ekkor a tesztelés során a nem elvárt működést okozó hibákat több kategóriába sorolják: bug, error, fault és failure. A lista persze tovább is bontható akár, de ez a négy kategória széles körben használt.
Error-nak nevezzük azt a hibát, ami emberi tévedés eredménye. Ilyen, ha például alul lett becsülve a szerver memóriaigénye vagy ha elmarad a kritikus kódok felülvizsgálata (ejnybejnye).
Bug: a bug tulajdonképpen egy kódbeli hiba, vagyis azt jelenti, hogy a kód el van rontva, vagy valami ki van hagyva. Pl. ha ’=’ szerepel a ’==’ helyett, vagy a relációsjel nem a megfelelő irányba néz.
Failure: a failure kívülről is látható hibát jelent, ezzel szembesülünk először. A failure olyan hiba, amely funkcionalitásra is hatással van. Például, ha a program használat közben lefagy, vagy nem várt eredményt kapunk.
Fault: a fault programozási hiba, amely funkcionális hibával nem jár, egyező a bug-gal.