fbpx

TED beszéd, amit programozóként érdemes meghallgatni I.

A TED konferencia keretében elhangzó beszédektől nem tanul meg az ember programozni, de jobb programozóvá válhat. A programnyelv, a szintaxis ismerete csak egy dolog, de annak, hogy igazán jó programozóvá válhasson valaki, annak a gondolkodás a kulcsa. Cikksorozatunk ezen részében olyan beszédeket sorakoztatunk fel, amelyek az inspirációról és az attitűdről szólnak.
Richard St. John: The 8 Secrets of Success
A siker kulcsa többek között a szenvedély, a kitartás, a jó ötletek. Ezt persze mindenki tudta, de a további összetevőkért érdemes megnézni a mindössze négy perces előadást.
A pixar filmekről szóló 12 perces beszéd tökéletes példa arra, hogy milyen új és nagyszerű dolgok születhetnek, ha a tudomány és a művészet együttműködik – és hogy mennyire félremehetnek, ha az egyik komponenst elhanyagolják.
Linus Torvalds: The Mind Behind Linux
A 21 perces beszéd inkább egy beszélgetés, mint egy előadás. Mégpedig Linus Torvalds-al, aki a Linux mögött álló egyik meghatározó személyiség. Szó esik arról, hogy mi motiválta arra, hogy mérnök legyen és a nyílt forráskódú szemlélet támogatója.
Egy 40 perces beszélgetés keretében beszél korunk egyik legnagyobb újítója arról, hogy a programozás nem csak a kódról szól. És persze az újabb nagy álmairól.
Bár ez a 20 perces beszéd egy szót sem ejt a programozásról, mégis minden amiről szól, érinti a programozókat is. Könnyű elfelejteni, hogy a programozás egy kreatív tevékenység, és a kreativitás nélkülözésével könnyen sikertelen lehet.
Kathryn Schulz:On Being Wrong
Ez a 17 perces beszéd az előbbi témakör mélyebb megközelítése, egy másik szögből. A programozók mindig hibásak? Ezt mindig el kell fogadni?
Egy profi halogató beszél arról, amivel minden programozó szembesül: az elnapolás kísértése. Szó esik a halogatás mintájáról, és arról, hogyan lehet feloldani.
Gyakran mondják, hogy „én már túl öreg vagyok ehhez”, vagy épphogy „túl zöldfülű”. Thomas 12 évesen megtanulta, hogyan készíthet sikeres appokat legyőzve a korából származó hátrányokat, ezzel is bizonyítva: a kor nem lehet kifogás!

Kép forrása: www.inc.com