Bill Gates technológiai jóslata 2019-re

A MIT Technology Review a világ egyik legnívósabb technológiai és tudományos magazinja. Minden évben készítenek egy tízes listát, amelyben a szerző szerinti legfontosabb technológiák kapnak helyet az adott évre. Idén nem is akárkire bízták a lista összeállítását, ugyanis Bill Gates-et érhette a megtiszteltetés. Persze a Microsoft atyja néhol részrehajló, a lista mégis érdekesre sikeredett.
Robotok: a robotok jövőre gyakorolt hatása már az első Terminátor film megjelenésekor mindenkiben tudatosodott. 2019-re viszont nem csak azokra a robotokra számítunk, akik tökéletesen végig visznek egy előre beprogramozott gyártási folyamatot, amely során mindig a megadott pontra helyezik a szerszámot, hanem azokra a mesterséges intelligenciával felvértezett robotokra is, amelyek képesek a felmerülő problémákhoz idomulni és így is tökéletesen elvégezni a feladatukat.
Nukleáris energia újra gondolva: A hagyományos elképzeléssel szemben nagy jövő állhat az új tervezésű fúziós és fissziós reaktorok előtt. Olcsóbban és biztonságosabban állítják elő a kívánt energiát és a karbonkibocsátásuk is alacsonyabb.
Koraszülés előrejelzés: a megoldás könnyen emberközelivé tehető, ugyanis egy egyszerű vérvizsgálatról van szó, amely mindössze néhány dollár ellenében képes kimutatni azt, hogy a kismama hajalmos-e a koraszülésre.
Kapszulás béltükrözés: a kellemetlen endoszkópos megoldást váltaná fel az apró, lenyelhető kapszula, amely a bélrendszert lenne hivatott feltárni. A megoldás nem csak kényelmes, de gyerekek esetében is könnyedén alkalmazható.
Rákvakcina – személyre szabva: a jelenleg már embereken tesztelt gyógymód az immunrendszert használja fel, hogy azonosítsa azokat a sejteket, amelyeket valóban be kell célozni a kemoterápia során, ezzel megóvva az egészségeseket.
Mesterséges húspogácsa: A húsfogyasztással kapcsolatos környezetszennyezést hivatott megszüntetni a növényi alapanyagokból mesterségesen előállított hús, amelynek külleme és íze már egészen hasonlít az eredeti társához.
Szén-dioxid kivonása: A szén-dioxid okozta problémák megszüntetése nem csak a kibocsátás mérséklésével történhet, hanem a légkörből való kivonásával is. Persze a levegőből kivont szén-dioxid a légkör állapotán javít, de a kivont anyaggal megint csak kezdeni kell valamit…
Hordozható EKG-monitor: Az EKG vizsgálat jelenleg még kórházi körülmények között zajlik nagy és bonyolult gépekkel. De ha ezt a megoldást egy fitness karkötőbe integrálva hordoznák az emberek, akkor számos problémát előre lehetne jelezni.
Csatornamentesség: A világon rengeteg helyen nem megfelelő a csatornahálózat, ami betegségek tömkelegét szabadítja rá az ott élőkre. Erre megoldást jelenthet az olyan vécé, amely lokálisan már fel is dolgozza a szennyvizet.
AI-asszisztensek: A már jelenleg is elérhető személyi asszisztensek sokban segítik a felhasználókat, de beszédfelismerésük, illetve beszédkészségük még korántsem tökéletes. Ezt küszöbölné ki a mesterséges intelligencia által továbbfejlesztett nyelvhasználat.