TED beszéd, amit programozóként érdemes meghallgatni II.

A TED konferencia keretében elhangzó beszédektől nem tanul meg az ember programozni, de jobb programozóvá válhat. A programnyelv, a szintaxis ismerete csak egy dolog, de annak, hogy igazán jó programozóvá válhasson valaki, gondolkodás a kulcsa mindennek. Cikksorozatunk ezen részében olyan beszédeket sorakoztatunk fel, amelyek az informatika múltjáról és jövőjéről szólnak.

inspiracio_programozoknak

Ebben a 17 perces videóban George Dyson történész meséli el az informatika kialakítását az 1600-as évektől kezdve. A hiedelemmel ellentétben a történelem nem unalmas, Dyson érdekes eseményekről beszél, könnyen emészthető módon.

A 15 perces videóban Slavin arról beszél, hogy a mai világban mennyire fontos a programozás tudása, és felhívja a figyelmet arra, hogy a hanyagul megírt algoritmusok milyen következményekkel járhatnak. Programozóként mindenképp megfontolandók a szavai.

Gyakran gondoljuk, hogy a számítógép működése megegyezik az agyunkéval. Pedig a számítógéppel sokat tanulhatunk az agyunk működéséről, és még mindig van mit tudni róla. Ennek a tudásnak az előre haladásával sokat fejlődhet a számítógépek megértése is.

A videó viszonylag rövid, mindössze 6 perc, mégis elgondolkodtatja az embert. A számítógépek megjelenésétől kezdve a saját kezünkkel irányítottuk azt, eleinte egérrel és billentyűzettel, mára már érintőkijelzőkkel. Sok minden változott, de a kezünk mindig benne volt a dologban.