Robotok uralta kávézóban jártunk

A robotok és a mesterséges intelligencia már lassan a mindennapunk részévé válnak. Évek óta lebeg a levegőben, hogy sok területen nem lesz szükség emberi alkalmazottakra. Ennek irányába teszi meg az első lépést az Enjoy Budapest Café & Aparthotel, ugyanis a kávézóban robotok végzik a kiszolgálást.

A modern kávézóban még nem vették teljesen át a világuralmat a robotok, a rendelésfelvételt és a kávékészítést még humán erőforrás végzi. De ettől függetlenül az ember amikor belép, kicsit zavarban érzi magát a felszolgáló robotok között. Ugyanis a megrendelt elemózsiát a tálcával és kosárral rendelkező robotok viszik ki a vendégek számára. Az asztalhoz érkezve a felszolgáló robotok várakozva egészen morcos arcot vágnak – na márcsak a képernyőjükön – mindaddig, amíg el nem vesszük amit rendeltünk és meg nem simogatjuk a karjukat. A jutalmazó simogatás után pedig visszaindulnak a helyükre.

De nem csak felszolgáló robotokkal lehet találkozni a kávézóban, hanem egyéb robotok garmadájával. Kisebb-nagyobb darabok kaptak helyet az erre kialakított sarokban, mindegyik különböző képességekkel bír. A sztár közülük egyértelműen Pepper, a humanoid robot. A rendkívül barátságos robottal ugyanis miután felvettük vele a szemkontaktust, beszélgetésbe elegyedhetünk. Bár a kávézóban lévő egyed csak angolul tud, de a kijelzőként szolgáló tableten a kezében segítséget kaphatunk a megértésében. Mi nagyon jópofa viccet tanultunk tőle, de nem lenőnénk le, aki kíváncsi rá, kérdezze meg tőle személyesen.