PAN, LAN, MAN, WAN, GAN

Ha két gépet összekötünk a lakásban otthon, akkor máris egy számítógépes hálózatról beszélünk. Ugyanúgy számítógépes hálózatnak hívjuk az országban lévő csatlakoztatott számítógépek ezreit. Természetesen ezeket a számítógépes hálózatokat többféle szempont szerint is kategóriákba lehet sorolni, az egyik ilyen tulajdonság a mérete.
Ha megnézzük, hogy a csatlakoztatott számítógépek processzorai között mennyi a távolság, akkor öt különböző csoportról beszélhetünk.
Az első a PAN (Personal Area Network), vagyis a személyi hálózat. A PAN-ok olyan számítógépes hálózatok, amelyek emberekre vannak tervezve, pl. a számítógéphez kapcsolt bluetoothos egér, vagy a telefonhoz kapcsolt kihangosító készülék. A hálózatban helyet kapott eszközök 10 méteren belül helyezkednek el egymáshoz képest.
A PAN-t követi a LAN (átjössz egy jó kis Local Area Network bulira?). A helyi hálózatban az összekapcsolt számítógépek egy épületben kapnak helyet, 10-1000 méter távolságon belül.
A LAN-t meghaladja a MAN (Metropolitan Area Network), vagyis a városi hálózat. Egy városi hálózatban a számítógépek egymástól 1-50 km-re lehetnek, helyi hálózatok összekapcsolásából áll. Általában közel fekvő irodákat köt össze, vagy akár egy egész várost is.
A MAN-nál nagyobb hálózat a WAN (Wide Area Network), a nagy kiterjedésű hálózatok egy földrészt is felölelhetnek, összekötve azon a kisebb hálózatokat. Az egész Földet a GAN (Global Area Network) hálózza be, vagyis a nagybetűs Internet.

Jelentkezz a BeCube programozóiskola kezdő programozó tanfolyamainak egyikére még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük