Ha nagy leszek, frontend fejlesztő leszek

Az informatika területe rendkívül sokrétű. Ez óriási szabadságot ad, hiszen sok lehetőség közül lehet választani, de épp ez nehezítheti meg a döntést is, hogy az ember mivel foglalkozzon. Cikksorozatunkban számos lehetőséget feltárunk és ismertetés szinten részletezzük a teljesítendő feladatokat.

A frontend részhez tartozik minden, amit a felhasználó a képernyőn lát. A frontend fejlesztő feladata pedig az, hogy ezt biztosítsa; vagyis kialakítsa a felületet, az elemeket, a funkciókat. Ehhez fel kell építenie a megjelenő felületet apróbb elemekből, és lefejlesztenie a felületi elemekhez tartozó függvényeket (pl. Bejelentkezés gomb hatására megtörténjen a bejelentkezés). Továbbá a felületi validációk is a feladatkörébe tartoznak, vagyis például biztosítják azt, hogy dátumhoz ne írhassunk be kérdőjeleket, vagy épp az új jelszavunk tartalmazza a megfelelő karaktereket.

Gyakran együtt dolgoznak a frontend fejlesztők UI/UX (User Interface, User Experience) szakemberekkel, akiknek feladata az, hogy megtervezzék a felületet. Ehhez kutatásokat végeznek az aktuális trendekről, felhasználói teszteket végeznek, drótvázterveket készítenek. A UI/UX dizájnerek által kialakított terv alapján kell a frontend fejlesztőnek felépítenie az oldalt. Természetesen a felület létrehozásakor szoros együttműködésben állnak a backend fejlesztőkkel, akik segítséget nyújtanak abban, hogy a rendszer milyen funkcióihoz van szükség felhasználói felületre.

Jelentkezz a BeCube programozóiskola kezdő programozó tanfolyamainak egyikére még ma!